•  
  •  
  •  
  •  
  •  

United we Stand

Wat kun je doen als er oorlog uitbreekt? En doe je dat ook?

Sinds de oorlog in Oekraïne uitbrak, is de in Moskou geboren celliste Maya Fridman een van de prominentste stemmen tegen Poetin in Nederland. Met benefietconcerten zamelde ze honderdduizenden euro’s in voor hulp in het oorlogsgebied. Zo bewijst ze dat muziek een belangrijk wapen kan zijn.

Muziek en politiek zijn al eeuwenlang met elkaar verbonden: Beethoven en Napoleon, Sjostakovitsj en Stalin, Hitler en Entartete Kunst… en nu is er Poetins oorlog in Oekraïne. Hoe reageert de muziekwereld? Waar sommige beroemde musici Poetin steunen, wordt hij door andere scherp veroordeelt. Zo ook door de in Nederland wonende Russische celliste Maya Fridman. Sinds 24 februari is zij bijna letterlijk dag en nacht bezig geweest om een indrukwekkende reeks benefietconcerten te organiseren in de grote zalen van Nederland, met Oekraïense én Russische musici.

United We Stand stelt vragen over de macht van ‘zachte krachten’, van gezamenlijke idealen en van muzieknoten als kogels. Wat kun je doen als er oorlog uitbreekt? En doe je dat ook? Moet je heel dapper zijn om iets te doen?

In het indrukwekkende United We Stand voelt de in Rusland geboren, in Nederland wonende celliste Maya Fridman (1989) het als haar verantwoordelijkheid om benefietconcerten te organiseren waarvan de opbrengst naar Oekraïne gaat. NRC
Documentaire laat zien wat kunst kan betekenen tijdens oorlog met Rusland Het Parool

Delen